Weet welke vink je eet

Weet welke vink je eet

27 feb

Uit onderzoek van de Consumentenbond (Consumentengids, maart 2015) blijkt dat de kwaliteit van slavinken uit de supermarkt vaak te wensen over laat. Bijna alle geteste vinken waren te zout, te vet of zelfs bedorven.

Bedorven
De Consumentenbond testte vijftien slavinken uit verschillende supermarkten. Deze vleesrolletjes zijn volgens de verpakking vijf dagen tot een week houdbaar. Een derde van de geteste vinken bleek echter op de uiterste houdbaarheidsdatum al zoveel bacteriƫn te bevatten, dat je ze bedorven kunt noemen. Sommige waren zelfs op de dag van aankoop al niet meer vers volgens de norm.

Veel vet en zout
De slavinken werden daarnaast beoordeeld op het percentage vet en zout dat op het etiket staat vermeld. Ook deze resultaten vielen tegen. Sommige vinken bevatten 10% meer vet dan vermeld op de verpakking. Ook bevatten de onderzochte slavinken veel zout, bij twee supermarkten zelfs meer dan een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Ambachtelijk alternatief
De Consumentenbond raadt mensen die een slavink uit de supermarkt willen eten aan om deze goed te doorbakken en hygiƫnisch te werken. Om echt zeker te zijn van een lekkere en verantwoorde sla- of rundervink, koopt u deze het beste bij de kwaliteitsslager. Daar worden de vinken ambachtelijk vervaardigd van vlees afkomstig uit een transparant productieproces. Dan weet u zeker dat u iets goeds op uw bord krijgt!